Datum objave: 05. 05. 2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, dulje suzdržavanje od unosa hrane tijekom noći moglo bi predstavljati novu strategiju za smanjenje rizika od razvoja karcinoma dojke.

U istraživanju je sudjelovalo 1 066 žena koje su, u prosjeku, konzumirale pet obroka dnevno te su se tijekom noći suzdržavale od unosa hrane tijekom 12 sati.

Među ispitanicama koje su tijekom noći „gladovale“ kroz duži period, primijećeno je da su općenito tijekom dana unosile manje kalorija te da su rijetko jele iza 22 sata, a analiza je pokazala i da su imale bolje reguliranu razinu šećera u krvi. Svako trosatno povećanje razdoblja gladovanja tijekom noći, pokazalo se povezanim s 4 % nižim razinama šećera u krvi.

Budući da novija saznanja sugeriraju da loša regulacija razine šećera u krvi te učestalost i raspored konzumacije hrane tijekom dana također mogu imati ulogu u povećanju rizika od karcinoma dojke, autori predlažu da bi se učinak suzdržavanja od hrane tijekom noći trebao bolje ispitati u kliničkim studijama.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari