Gladovanje i karcinom

Datum objave: 26. 12. 2004.

Mnoga istraživanja provedena s laboratorijskim životinjama pokazuju smanjenu učestalost tumora kao posljedicu ograničenog unosa energije.. U novom broju časopisa Journal of Nutrition znanstvenici raspravljaju na koji način bi se mogla objasniti manja rizičnost za karcinom dojke među Nizozemkama izloženima poznatom gladovanju (1994. i 1995. godina). Najizraženije posljedice gladovanja na čimbenike rizika za karcinom dojke su uočene u žena koje su 1994. godine imale od 2-10 godina.

Poznato je da se ljudski organizam na nedostatak hrane prilagođava na različite načine, npr. smanjenjem reproduktivnih funkcija. Postavlja se pitanje da li strategija prevencije karcinoma treba uključiti restriktivan unos energije s obzirom na povezanost načina života suvremenog čovjeka, unos energije i učestalost karcinoma.

Pošalji prijatelju na email

Komentari