Glad hranu čini slađom

Datum objave: 01. 01. 2005.

Možda postoji dobar razlog zašto je zabranjeno voće najslađe voće. Naime, novo istraživanje pokazuje da ukoliko smo gladni tada nam se slatka hrana čini još slađom..

U istraživanju je sudjelovalo 16 studenata starosti 16-24 godine. Svi su imali normalan BMI i nisu pušili niti pili. Svi sudionici večerali su istu večeru u 18.30 sati, a zatim su zamoljeni da preskoče doručak. Nakon 14-16 sati gladovanja kušali su slane, slatke i gorke otopine različitih koncentracija. Isti su test ponovili i jedan sat nakon ručka.

Studija je pokazala da ukoliko su studenti bili gladni, tada su njihova osjetila na jeziku bila osjetljivija te su stoga mogli odrediti niže koncentracije šećera i soli, no međutim glad nije utjecala na promjenu percepcije gorčine.

Pretpostavlja se da je to zato što su slatki i slani okusi pokazatelj da se nešto može jesti i doprinose konzumaciji, dok je gorko pokazatelj da nešto nije jestivo te se tako organizam brani od mogućih toksičnih tvari.
Izvor: BMC Neuroscience, Feb. 2004; vol 5.

Pošalji prijatelju na email

Komentari