Ružica Vukadin

Datum objave: 21. 10. 2021.

Unos 3 g ekstrakta ginsenga na dan kroz 12 tjedana poboljšava metabolizam kostiju i olakšava simptome artitisa kod žena u postmenopauzi s dijagnosticiranom osteopenijom.

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju koja se često javlja kod žena nakon menopauze zbog smanjenog lučenja hormona estrogena, pri čemu gustoća kostiju može pasti na 20% do 30%. Osteoporoza je također popraćena i nedostatkom kalcija, vitamina D, ali i suviškom fosfata te proteina koji potiče razvoj osteoporoze.

Ginseng je biljka koja se u Aziji tradicionalno koristi za održavanje i jačanje tjelesne homeostaze. Aktivni spojevi ginsenga su ginsenozidi, poliacetileni, fenolni spojevi, kiseli polisaharidi, peptidi i alkaloidi. Glavna skupina spojeva u ginsengu, za koju se smatra da ima zaštitnu ulogu kod postmenopauzalne osteoporoze, je PNS (eng. Panax notoginseng saponins, PNSs ).

Cilj ove studije bio je ispitati utjecaj uzimanja ekstrakta ginsenga u obliku dodatka prehrani na metabolizam kostiju i simptome artritisa kod žena s osteopenijom. Istraživanje je trajalo 12 tjedana, a sudjelovalo je 90 žena koje su nasumično podijeljene u tri grupe: placebo grupa, grupa koja je uzimala 1 g ekstrakta ginsenga na dan i grupa koja je uzimala 3 g ekstrakta ginsenga na dan. Ispitanicama su promatrani krvna slika, elektrokardiogram i gustoća kostiju. Rezultati su prikazani u obliku indeksa metabolizma kostiju koji se sastoje od serumskog osteokalcina, urinarnog deoksipiridinolina i njihovog omjera.

Osteokalcin je jedan od indeksa formiranja kostiju kojeg stvaraju osteoblasti, a akumulira u izvanstaničnom matriksu kosti. Prilikom stvaranja novog osteokalcina, 30% se otpušta u krv što ukazuje na poboljšano stvaranje kostiju. Iako sami osteokalcin ne pokazuje kvalitetu i kvantitetu kostiju, može im doprinijeti u kombinaciji s kalcijem stvarajući kristale kostiju.

Rezultati istraživanja su pokazali kako je grupa koja je uzimala 3 g na dan ekstrakta ginsenga u obliku dodataka prehrani imala značajno povećane indekse formiranja kostiju, serumski osteokalcin te razinu kalcija u krvi u odnosu na placebo grupu.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari