Ginseng djeluje, ehinacea ne djeluje na prehladu

Datum objave: 21. 12. 2005.

Većina ljudi sklona je korištenju narodnih i biljnih lijekova u nadi da će spriječiti prehlade ili smanjiti duljinu i težinu simptoma.., no od mnogih preparata koji se nalaze na tržištu, malo ih je dobilo znanstvenu potvrdu.
U najnovijem kliničkom istraživanju znanstvenici su istražili djelovanje pripravaka na bazi ginsenga na 323 osobe, u odnosu na placebo. U ranijem je istraživanju druga skupina znanstvenika pokušala ustvrditi kliničku učinkovitost ehinaceje, koja se vrlo često koristi za prevenciju prehlade.
Rezultati dviju studija pokazali su da je uzimanje ginsenga za sprečavanje prehlade efektivno, ali ne i uzimanje ehinaceje. Ovakvi rezultati zbunjuju mnoge pobornike fitoterapije, no realna klinička provjera biljnih pripravaka bila je neophodna da bi se razlučila njihova realna klinička vrijednost.
Istraživanje je trajalo tijekom zimskih mjeseci. Korištenjem standardiziranih upitnika o prehladama, autori su pokazali da pripravci na bazi ginsenga uistinu smanjuju učestalost pojave prehlada, jer je u skupini koja je uzimala pripravke na bazi ginsenga prehladu imalo 10 posto osoba, a u placebo skupini od prehlade su oboljele 23 posto osobe.
Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji nakon nedavnih kliničkih procjena djelotvornosti ehinaceje ustvrdili su da ona u slučaju prehlade ne djeluje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari