Vitaminoteka

Datum objave: 13. 01. 2010.

Nedavno istraživanje koje su znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburgu proveli na više od 3000 starijih osoba (u dobi od 72 do 69 godina), pokazalo je da je Ginkgo neopravdano godinama široko primjenjivan, često propisivan i reklamiran od zdravstvenih djelatnika.

Ispitanici su tijekom šestogodišnjeg perioda praćenja uzimali 120 mg ekstrakta Ginkga bilobe dvaput dnevno, nakon čega je napravljena usporedba ginkgo grupe i placebo grupe te nije pronađena nikakva razlika. Ispitivani čimbenici bili su kognitivna domena pamćenja, prostorno snalaženje, govor, pažnja i psihomotorna brzina.

Temelji na kojima je sagrađen mit o Ginkgu su flavoglikozidi - moćni antioksidansi kojima je bogato lišće spomenute biljke a koji su pokazali neuroprotektivno djelovanje pri potencijalnim ozljedama leđne moždine.

S obzirom da je podloga demencija i ostalih srodnih poremećaja multifaktorijalna te da su to kronična degenerativna stanja, potreban je multikomponentan cjelovit prostup koji uključuje cjeloživotne prehrambene navike, potrošnju lijekova, socioekonomski status, fizičku sktivnost itd, te - žalosno, ali istinito - ne postoji "čarobni pripravak" koji bi to sve anulirao.

Izvor: Journal of the American Medical Association, Vol 302, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Ginkgo,

Komentari