Vitaminoteka

Datum objave: 29. 06. 2007.

Dobro je poznat povoljan učinak ljekovite biljke Ginkgo biloba na funkciju mozga, a nekoliko studija ukazuje da pozitivno utječe na mentalnu funkciju kod oboljelih od Alzheimer-ove bolesti.

Novija istraživanja govore kako bi jednako pozitivan utjecaj ginkgo mogao imati na mentalnu funkciju oboljelih od multiple skleroze (MS).

Istraživači s Sveučilišta u Kaliforniji, izvještavaju da je skupina oboljelih od MS-a, koja je dobivala ginkgo, u odnosu na placebo skupinu, imala bolje pamćenje i mentalne funkcije. Rezultati ove studije predstavljeni su na godišnjem sastanku American Academy of Neurology u Denveru.

U dvostruko slijepoj studiji, pacijenti sa MS nasumično su odabrani da uzimaju 240 mg ginka dnevno ili placebo kroz period od 6 mjeseci. Kognitivna funkcija mjerena je pomoću standardiziranih neuropsiholoških testova.

U početku studije nije bilo statistički značajne razlike između placebo i ginkgo grupe. No pacijenti koji su ginkgo uzimali tri mjeseca imali su bolje rezultate na kognitivnim testovima. Istraživači su zaključili da se ginkgo dobro tolerira te može pomoći u poboljšanju pažnje, pamćenja i svakodnevnog funkcioniranja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari