Vitaminoteka

Datum objave: 23. 05. 2017.

U novom je istraživanju otkriveno da ekstrakt ginkga bilobe, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, može štititi mozak od negativnih posljedica do kojih dolazi unosom aluminijeva klorida, koji je povezan čak i s pojavom Alzheimerove bolesti.

Ginkgo biloba, dvorežnjasti ginkgo ili japanska lijeska je biljka čiji se ekstrakt koristi i u liječenju hipoksije i cerebralnih poremećaja. Upravo zbog njegovih ljekovitih svojstava znanstvenici su ginkgo bilobu u istraživanju koristili kao potencijalni lijek protiv toksičnog aluminijeva klorida.

Istraživanje je provedeno na 24 mužjaka miševa koje su znanstvenici podijelili u četiri grupe. Prva grupa primala je destiliranu vodu i postavljena je kontrolnom grupom. Druga grupa dobivala je 200 mg ekstrakta, a treća grupa 10 mg aluminijeva klorida. Četvrta grupa dobivala je 200 mg ekstrakta i 10 mg aluminijeva klorida. Miševi su ove doze dobivali tri mjeseca, nakon čega su znanstvenici zatim napravili analizu moždanih stanica.

Rezultati su pokazali da su miševima koji su primili samo aluminijev klorid oštećene stanice zbog povećanja reaktivnih produkata tiobarbiturne kiseline (TBARS) u mozgu i testisima, a razina testosterona u serumu im je znatno smanjena. Miševi koji su primali ekstrakt ginkga bilobe uz aluminijev klorid imali su nižu razinu TBARS, a povećala im se razina antioksidansa u mozgu i u testisima.

Znanstvenici su zaključili da su upravo ta antioksidativna svojstva ekstrakta ginka bilobe zaštitila tkiva testisa i mozga miševa te će nastaviti istraživati njegov pozitivan utjecaj na mozak u slučaju Alzheimerove bolesti.

Izvor: Nutrition Journal

Pošalji prijatelju na email

Komentari