Josip Rešetar

Datum objave: 31. 12. 2018.

Primjena dodatka prehrani s oleorezinima, prirodnim biljnim spojevima dobivenima iz biljke gigantski anis (Ferula asafoetida), mogla bi rezultirati smanjenjem simptoma loše probave - dispepsije, zaključak je nedavne studije objavljene u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

U jednomjesečnoj dvostruko slijepoj, placebo kontroliranoj studiji sudjelovala su 43 ispitanika s umjerenom do intenzivnom funkcionalnom dispepsijom. Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije skupine: prva skupina koja je dobivala svakodnevno 500 mg spomenutog dodatka prehrani i druga skupina koja je dobivala placebo.

Rezultati su pokazali da je po isteku istraživanja čak 81% ispitanika iz prve skupine prijavilo značajno poboljšanje simptoma kod funkcionalne dispepsije, dok ih je 66% izjavilo da više uopće ne osjećaju nikakve simptome kakve su imali prije studije.

Štoviše, ispitanici koji su uzimali navedeni dodatak prehrani koristili su manje sintetičkih lijekova namijenjenih ublažavanju simptoma dispepsije u odnosu na ispitanike koji su dobivali placebo.

Zaključno, znanstvenici pozivaju na nove studije koje bi potvrdile blagotvoran učinak oleorezina iz gigantskog anisa na većem broju ispitanika koji pate od kod funkcionalne dispepsije i koje bi odredile sigurne doze primjene ovisno o ozbiljnosti bolesti i individualnim karakteristikama pacijenta.

Pošalji prijatelju na email

Komentari