Studija provedena u Engleskoj, Francuskoj, Švedskoj i Singapuru istraživala je povezanost između broja kopija određenih gena i pretilosti. Naime, autori studije postavili su hipotezu kako su geni, odgovorni za enzim koji služi razgradnji ugljikohidrata u ustima, ključni za razvoj pretilosti tijekom života.
Rezultati su temeljeni na podacima 6000 ispitanika diljem svijeta pri čemu je uspoređivan broj kopija gena s indeksom tjelesne mase. Ukoliko je broj kopija gena manji od 4 to je 8 % veći rizik od razvoja pretilosti, zaključili su znanstvenici. Svakom dodatnom kopijom gena smanjuje se rizik od pretilosti za 20 %.
Stručnjaci su pojasnili kako u ljudskom DNA postoje obično samo dvije varijacije nekog gena, no na određenimdijelovima DNA razvija se veći broj varijacija. Znanstvenici smatraju to posljedicom prilagodbe čovjeka na prehranu bogatiju škrobom u odnosu na onu prisutnu u prahistorijsko doba.
Izvor: Nature Genetics