Datum objave: 28. 09. 2011.

Ako biste pitali svoje gene što trebate jesti, a da ostanete zdravi, dobili biste sljedeći odgovor: jednu trećinu proteina, jednu trećinu masti i jednu trećinu ugljikohidrata.

Naime, skupina norveških znastvenika provela je istraživanje na ispitanicima s prekomjernom tjelesnom masom, koje su hranili različitim dijetama, a pritom je bilježeno kako to utječe na gensku ekspresiju.
.
Rezultati su pokazali da prehrana koja sadrži 65% ugljikohidrata uzrokuje pretjeranu aktivnost nekih gena, prvenstveno onih povezanih s upalom, razvojem kardiovaskularnih bolesti, nekih karcinoma, demencijom, šećernom bolesti tipa 2, odnosno glavnim bolestima današnjice povezanim s načinom života.

Također je dokazan i pozitivni učinak većeg broja manjih dnevnih obroka, zatim važnost ne preskakanja doručka, ali i večere, te optimalnog omjera pojedinih visokovrijednih nutrijenata.

Prehranu, ali i način života općenito trebate mijenjati i u tome biti uporni i ustrajni.Stoga, smanjite unos krumpira i zamijenite ga brokulom, uključite proteine i masti u svaki obrok, ispecite vlastiti hrskavi kruh od cjelovitih žitarica, izbacite bijelu rižu i tjesteninu, jedite ribu bogatu polinezasićenim masnim kiselinama. I zapamtite, najvažnija je raznolikost i umjerenost, kako bi uravnotežili odgovor naših gena o kojem i ovisi hoćemo li biti zdravi ili bolesni.

Izvor: ScienceDaily

Pošalji prijatelju na email

Komentari