Geni određuju učinak kofeina

Datum objave: 19. 06. 2006.

U istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of the American Medical Association znanstvenici su proučavali gen za enzim CYP1A2 koji razgrađuje kofein u jetri.. Prema njihovim saznanjima, nije važan samo dnevni unos već i način na koji tijelo metabolizira kofein.
Varijante gena 1A i 1F proizvode enzim koji brzo odnosno sporo metabolizira kofein. U istraživanju je sudjelovalo preko 4000 Kostarikanaca: pola ispitanika je preživjelo srčani udar dok druga polovica ispitanika nije imala ranije bolesti srca.
Spomenuta dva gena bila su podjednako prisutna u obje skupine. Kad je u obzir uzeta i procjena prosječnog dnevnog unosa kofeina utvrđeno je da nosioci gena za sporu razgradnju kofeina koji dnevno popiju 2-3 šalice kave imaju 36 % veći rizik od srčanog udara nego oni s genom za bržu razgradnju kofeina.
Značaj genetskog nasljeđa bi mogao objasniti kontradiktorne rezultate ranijih istraživanja o povezanosti kofeina i bolesti srca.
Utjeha za ljubitelje kave i drugih izvora kofeina: čak i ako imate gen za sporu razgradnju kofeina, šalica do dvije kave na dan neće škoditi!

Pošalji prijatelju na email

Komentari