Datum objave: 04. 04. 2012.

Otkrivena su dva specifična gena (TAS2R38 – receptor za gorko i CD36 – receptor za masno) koja bi mogla objasniti zašto neki ljudi ne mogu kontrolirati koliko unose masnoća.

Američki su istraživači otkrili varijantu gena CD36, prisutnu u 21% Afroamerikanaca, povezanu s većim korištenjem dodatnih masnoća tijekom pripreme i konzumacije hrane.

Takve osobe imaju i drugačiju percepciju okusa i konzistencije pojedine masnoće, npr. jedan dresing za salatu ocjenili su kremastijim i boljim nego osobe drugačijeg genotipa.

Gen TAS2R38 predstavlja receptor za gorko, kojeg posjeduje oko 70% Amerikanaca. Za ostatak od 30% ljudi (onih koji imaju manje osjetnih receptora) zamijećeno je da ne mogu točno determinirati prisutnost masnoća u hrani, čime takve osobe konzumiraju masniju hranu.

Sve veći broj ovakvih, no više kompleksijih istraživanja, u budućnosti će otvoriti nove mogućnosti prehrambenoj industriji u osmišljavanju vrsta hrane namijenjenih specifičnim populacijama ljudi.

Izvor: Journal of Food Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari