Otkrivena su dva specifična gena (TAS2R38 – receptor za gorko i CD36 – receptor za masno) koja bi mogla objasniti zašto neki ljudi ne mogu kontrolirati koliko unose masnoća.
Američki su istraživači otkrili varijantu gena CD36, prisutnu u 21% Afroamerikanaca, povezanu s većim korištenjem dodatnih masnoća tijekom pripreme i konzumacije hrane.
Takve osobe imaju i drugačiju percepciju okusa i konzistencije pojedine masnoće, npr. jedan dresing za salatu ocjenili su kremastijim i boljim nego osobe drugačijeg genotipa.
Gen TAS2R38 predstavlja receptor za gorko, kojeg posjeduje oko 70% Amerikanaca. Za ostatak od 30% ljudi (onih koji imaju manje osjetnih receptora) zamijećeno je da ne mogu točno determinirati prisutnost masnoća u hrani, čime takve osobe konzumiraju masniju hranu.
Sve veći broj ovakvih, no više kompleksijih istraživanja, u budućnosti će otvoriti nove mogućnosti prehrambenoj industriji u osmišljavanju vrsta hrane namijenjenih specifičnim populacijama ljudi.
Izvor: Journal of Food Science