Josip Rešetar

Datum objave: 01. 08. 2018.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism pokazalo je da određeni postotak populacije ima genetski ograničenu mogućnost metaboliziranja masti zbog čega u svrhu smanjenja rizika od pretilosti i dijabetesa tipa II moraju provoditi temeljitije promjene životnih navika u odnosu na opću populaciju.

U trinaestogodišnjoj studiji u kojoj su sudjelovale 54 ispitanice znanstvenici su analizirali uzorke potkožnog masnog tkiva s područja trbuha. Cilj samog istraživanja bio je identificirati ispitanice koje imaju povećan rizik za razvoj pretilosti i dijabetesa tipa II pomoću analize uzoraka masnog tkiva.

Rezultati analize su pokazali da su žene kod kojih je proces lipolize (oslobađanja masnih kiselina iz masnog tkiva) bio genetski ograničen imale 3-6 puta veći rizik za razvoj pretilosti i dijabetesa tipa II na kraju studije.

Iako se analiza potkožnog masnog tkiva kod žena pokazala dobrim markerom za predviđanje rizika od pretilosti i dijabetesa tipa II, znanstvenici pozivaju na dodatne studije s većim brojem ispitanika, osobito muškaraca.
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari