Datum objave: 27. 04. 2015.

Američki stručnjaci su u nedavnom istraživanju primijetili da je određeni gen, koji nije funkcionalan kod nekih majki, zaslužan za proizvodnju šećera u mlijeku koji mogu znatno utjecati na crijevnu mikrofloru dojenčadi. Ovi šećeri koje proizvode neke majke, zvane „sekretorke“, neprobavljeni dospijevaju u debelo crijevo gdje služe kao hrana određenim bakterijama koje se tamo nalaze.

Majke poznate kao „ne-sekretorke“ imaju nefunkcionalni gen za enzim fruktozil-transferazu 2 (FUT2), a primijećeno je da to utječe na sastav njihovog mlijeka te na razvoj crijevne mikroflore djece.

Istraživanje je bilo provedeno na 44 majki s djecom te je zapaženo da se kod djece majki sekretorki znatno ranije uspostavila crijevna mikroflora u kojoj dominiraju korisne bifidobakterije, u usporedbi s djecom majki ne-sekretorki.

80 % djece majki s funkcionalnim genom za FUT2 je s navršena četiri mjeseca imala visoke razine bifidobakterija u crijevnoj mikroflori, dok su visoke razine ovih bakterija kod djece majki ne-sekretorki zapažene u samo 50 % slučajeva.

Autori su naglasili kako njihovo istraživanje ne predlaže da je mlijeko ne-sekretorki manje zdravo ili da su djeca ovih majki pod povećanim rizikom od nepravilnog razvoja crijevne mikroflore. Ono samo pokazuje da majčini geni utječu na sastav mlijeka koje dalje može utjecati na razvoj mikroflore.

Izvor: Microbiome

Pošalji prijatelju na email

Komentari