Datum objave: 08. 01. 2016.

Oblići, takozvane gliste, koji napadaju ljudski probavni trakt, veliki su svjetski problem, pogotovo kod djece u slabije razvijenim zemljama, a dodatna nevolja je i to što ovi nametnici sve više razvijaju otpornost na uobičajene lijekove. Međutim, saznanja novog istraživanja objavljenog u časopisu Applied and Environmental Microbiology, nude potencijalno rješenje.

U istraživanju je najprije u nasljedni materijal nepatogene bakterije Lactococcus lactis, koja se inače koristi u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, metodama genetskog inženjerstva uveden gen za protein Bt. Ovaj protein poznati je organski pesticid prirodnog podrijetla, a primijećeno je da ga genetski modificirani L. lactis može proizvesti i izlučiti iz svoje stanice u velikoj količini bez da mu to utječe na ostale funkcije.

U sljedećem koraku ispitano je može li aktivnost istraživane bakterije uništiti laboratorijskog oblića Caenorhabditisa elegansa, a zapažen je pozitivan rezultat.

Ovo istraživanje tako je potencijalno otvorilo nova vrata liječenju parazitskih bolesti. Naime, ukoliko se pokaže da modificirani L. lactis može utjecati i na raširene parazitske obliće, infekcije ovim nametnicima bi se mogle jednostavnije i učinkovitije liječiti. Za uspješnu terapiju u budućnosti bi možda moglo biti dovoljno samo pojesti mliječni proizvod fermentiran posebnim sojem bakterije L. lactis.

Pošalji prijatelju na email

Komentari