Datum objave: 26. 04. 2012.

Prije oko 300 000 godina ljudi su se genetski prilagodili na mogućnost proizvodnje većih količina omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Smatra se da je ta prilagodba bila ključna u razvoju jedinstvenog kapaciteta mozga u modernog čovjeka.

Ljudski mozak sadrži velike količine polinezasićenih masnih kiselina, koje su esencijalne za njegov razvoj i normalno funkcioniranje.
Te se omega-3 i omega-6 masne kiseline u velikim količinama nalaze tek u nekolicini namirnica, poput masne ribe. Naše tijelo također može i stvarati ove važne masne kiseline, koristeći određena biljna ulja.

Istraživani su geni za dva ključna enzima u prouzvodnji omega-3 i omega-6 masnih kiselina iz biljnih ulja.

Otkriveno je da ljudi imaju jedinstvenu genetsku varijantu koja je odgovorna za povećano stvaranje masnih kiselina. Takva genetska prilagodba dokazana je samo u ljudi, a razvila se u Africi te je najvjerojatnije bila važan čimbenik u preživljavanju ljudi u okolišu s ograničenim prehrambenim pristupom masnim kiselinama.

Izvor: American Journal of Human Genetics

Pošalji prijatelju na email

Komentari