Ela Lučić

Datum objave: 23. 04. 2020.

Brazilski istraživači ispitali su učinak gela na bazi cikle u obliku dodatka prehrani kod rekreativnih sportaša koji se bave borilačkim vještinama. Konkretno, željeli su saznati ima li formulacija utjecaj na čvrstoću stiska šake. 

Iako se uzimanje dodataka prehrani na bazi cikle pokazalo uspješnim u poboljšanju izvedbe biciklista, trkača i plivača, njezin učinak na sportaše u borilačkim sportovima nije temeljito proučen. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Biology of Sport naglašava važnost čvrstoće stiska šake i oporavka u borilačkim sportovima. 

Borilačke vještine kao što su jiu-jitsu, judo i hrvanje uključuju grappling, što zahtijeva veliku snagu mišića podlaktice. S obzirom na važnost poboljšanja snage stiska šake kod ove vrste sportaša, studijom se namjeravalo utvrditi može li konzumiranje doze gela na bazi cikle poboljšati mišićnu snagu i zasićenost mišića kisikom. Autori su pretpostavili da će jedna doza dodatka gela na bazi cikle poboljšati mišićnu snagu i oksigenaciju mišića kod ispitivanih sportaša. 

Unakrsna, dvostruko slijepa, randomizirana studija uključivala je 14 zdravih muških sportaša koji se bave borilačkim sportom, a imali su iskustvo učestalog sportskog treninga (barem pet puta tjedno) tijekom 5 godina, s 15 ili više sati treninga tjedno. Sportaši su bili isključeni ako su imali bilo kakvu bolest, poput dijabetesa, zatajenja bubrega i pluća, kardiovaskularne bolesti ili ozljede skeletnih mišića, tetiva i kostiju, što je ugrozilo vježbanje jačine stiska šake. Također, nisu smjeli koristiti antioksidanse, aminokiseline i ostale dodatke prehrani prije treninga ili androgene anaboličke steroide

Svi su sudionici dolazili u laboratorij u tri navrata. Pri prvom posjetu objašnjeni su im eksperimentalni postupci, provedena su mjerenja i upoznati su s ritmičkim vježbama za jačinu stiska šake. Ispitanici su nasumično podijeljeni u skupine te im je dodijeljeno uzimanje 100 grama gela na bazi cikle ili placeba (gel koji sadrži nitrate). Prilikom drugog i trećeg posjeta izmjerena im je maksimalna izometrijska snaga mišića podlaktice, nakon čega su uzeli jednu dozu gela od cikle ili placeba. Otprilike 2 sata nakon konzumacije, izvedena su tri seta ritmičkih vježbi za jačinu stiska šake. Uređaj za infracrvenu spektroskopiju također se koristio za procjenu zasićenosti mišića podlaktice kisikom tijekom vježbanja i oporavka. Procjena se provela na početku te 20 minuta nakon vježbanja kako bi se mjerio oporavak snage mišića. 

Sveukupno, istraživači su otkrili da pojedinačna oralna doza gela na bazi cikle ne poboljšava parametre oksigenacije mišića. Međutim, ubrzava oporavak izometrijske snage mišića podlaktice kod sportaša koji se rekreativno bave borbenim vještinama. 

Znanstvenici su istaknuli da je dodatak prehrani na bazi cikle s visokim udjelom nitrata umanjio pad u čvrstoći stiska šake nakon zamornog vježbanja i nije uzrokovao promjene u zasićenosti mišića kisikom ili produljio vrijeme nakon kojeg dolazi do umora tijekom vježbanja ruku. Međutim, primijećeno je i jedno ograničenje studije. Iako su svi sudionici dobili upute kako ne smiju uzimati antioksidanse, aminokiseline i ostale dodatke prehrani prije vježbanja, nije bilo moguće utvrditi jesu li se pridržavali navedenih restrikcija

Autori zaključuju da je jednokratna doza gela na bazi cikle s visokim udjelom nitrata ubrzala maksimalni oporavak mišića podlaktice 20 minuta nakon iscrpnih vježbi ruku kod sportaša koji se bave borilačkim vještinama. Međutim, vrijeme vježbanja nakon kojeg dolazi do umora i zasićenje mišića kisikom tijekom izvođenja vježbi, kao i oporavak od vježbanja, nisu poboljšani. Zbog toga se jedna doza gela od cikle u obliku dodatka prehrani može smatrati dobrom prehrambenom strategijom za ublažavanje opadajuće snage mišića podlaktice, uzrokovane nakon nekoliko rundi borbe u borilačkim sportovima, koji se izvode intenzivno ili bez odgovarajućeg vremena potrebnog za oporavak.

 
Pošalji prijatelju na email

Komentari