Datum objave: 19. 11. 2012.

Zaslađeni gazirani napici mogu imati ulogu u razvoju osteoartirtisa u koljenu, posebice kod muškaraca, izvještava studija prezentirana na godišnjem sastanku Američkog reumatološkog društva.

Istraživači su analizirali podatke 2149 osoba kojima je razvoj osteoartritisa koljena praćen rendgenskim zračenjem, i koji su na početku studije dali informacije o unosu gaziranih napitaka. Razvoj osteoartritisa, kao i indeks tjelesne mase, praćen je nakon 12, 24, 36 i 48 mjeseci.

Nakon što su u obzir uzeti indeks tjelesne mase, te ostali čimbenici rizika za razvoj osteoartritisa, uočeno je da kod muškaraca koji piju više gaziranih napitaka dolazi do znatno bržeg razvoja osteoartritisa. Prostor među zglobovima u prosjeku se suzio za 0,29 mm kod osoba koje nisu konzumirale gazirane napitke, a za 0.59 mm kod osoba koje su te napitke pile pet puta tjedno. Zanimljiv je podatak da konzumacije gaziranih napitaka više utjecala na razvoj osteoartritisa kod osoba sa nižim indeksom tjelesne mase nego kod osoba sa višim indeksom tjelesne mase.

Pošalji prijatelju na email

Komentari