Datum objave: 27. 04. 2010.

Utjecaj kave na želudac ne mora nužno biti negativan, odnosno konzumacija kave ne mora uvijek biti popraćena povećanom želučanom kiselošću i gastritičnim tegobama.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Beču su otkrili - kako negativce iz kave, tako i gastroprotektivnu komponentu kave koja čuva želučanu sluznicu. Glavni krivci za pojačani aciditet želuca su kofein, kateholi i N-alkanoli-5-hidroksitriptamidi (potiču žijezde na lučenje želučane kiseline). Komponenta koja može spriječiti pojačano lučenje klorovodične kiseline te njezine razorne učinke na sluznicu želuca jest N-metilpiridin (NMP). Ta se komponenta doduše nalazi samo u preprženim zrnima kave pa je preporučljivo jutra započinjati espresom ili nekim drugim tamno-preprženim varijantama.

Izvor: Food&Drinkeurope.com, 23.3.2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari