Datum objave: 04. 06. 2013.

Ftalati su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici, a najčešće se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji prilikom čega može doći do kontaminacije hrane. Znanstvenici upozoravaju da visoke temperature i masna, topla hrana u kontaktu sa PVC proizvodima može uzrokovati visoku razinu ftalatne kontaminacije.

Istraživanje temeljeno na podacima National Centers for Health Statistics of the Centers for Disease Control and Prevention prikupljene tijekom 6 godina na 3000 djece te adolescenata promatrala je kako pojedine vrste ftalata utječu na zdravlje. Ispitanici su davali uzorke urina koji su uzeti na analizu. Rezultati su pokazali da postoji povezanost između unosa di-2-etilheksil-ftalat (DEHP) i povišene razine sistoličkog tlaka u djece i adolescenata. Ftalati utječu na normalan rad stanica srca pritom uzrokujući okisdativni stres te poteškoće s normalnim radom arterija.

Autori studije ističu kako navedeni rezultati trebaju biti implementirani u javnozdravstvenim politikama kako bi se limitiralo/zabranilo korištenje navedenih spojeva u hrani.

Pošalji prijatelju na email

Komentari