Datum objave: 15. 01. 2014.

Fruktoza je jednostavni šećer, prirodno prisutan u voću, povrću i medu te je česti sastojak industrijski proizvedene hrane. Dosada objavljenje studije imala su oprečna stajališta o utjecaju fruktoze na povećavanje razine masnoća (trigliceridi) u krvi nakon obroka. Povećane razine masnoće kao i šećera u krvi doprinose povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Provedena je meta-analiza dosadašnjih studija, koja je svoje rezultate temeljila na uzorcima krvi ispitanika. Znanstvenici tvrde da fruktoza ima jednako djelovanje na organizam kao i svi ostali ugljikohidrati te da su povećane razine masnoća kao i šećera u krvi vidljive u onim slučajevima gdje dolazi do njene prekomjerne konzumacije. Također, ističu kako se prekomjernom konzumacijom doprinosi ne samo riziku od kardiovaskularnih bolesti već i drugih kroničnih bolesti zbog čega pozivaju na umjereno korištenje fruktoze.

Studija je objavljena u časopisu Atherosclerosis.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti,

Komentari