Datum objave: 17. 05. 2016.

Brojna oboljenja poput Alzheimerove bolesti i ADHD-a, ali i dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, povezana su s promjenama na genima u mozgu. U novom istraživanju američki znanstvenici su otkrili da fruktoza može ugroziti aktivnost mnogih od ovih gena na način da potencira razvoj bolesti. Međutim, primijetili su i da omega-3 masna kiselina iz ribljeg ulja – dokozaheksaenska kiselina (DHA), potencijalno štiti od negativnog utjecaja fruktoze.

U istraživanju su korišteni štakori koji su najprije bili trenirani da se mogu snaći u posebno osmišljenom labirintu, a potom su podijeljeni u tri skupine. Jednoj skupini u vodu je dodana fruktoza kako bi se osigurao unos koji bi bio ekvivalentan unosu fruktoze jednom litrom gaziranih pića kod ljudi, drugoj skupini je uz fruktozu dodana i DHA, dok je treća skupina pila običnu vodu.

Nakon šest tjedana štakorima je ispitana sposobnost snalaženja u labirintu na kojeg su bili trenirani, a zapaženo je da životinje koje su unosile fruktozu, nisu tako brzo nalazile izlaz iz labirinta. S druge strane, štakori koji su uz fruktozu unosili i DHA, nisu pokazali oštećenje memorije, odnosno, izlaz iz labirinta su nalazili gotovo jednako brzo kao i oni koji su pili vodu bez ikakvih dodataka.

Dodatne analize pokazale su i da je fruktoza utjecala na oko 900 gena u mozgu bitnih za njegovu funkciju te regulaciju metabolizma. Fruktoza je djelovala na način da je poticala vezanje ili uklanjanje određene kemijske grupe na DNA i tako „uključivala“ ili „isključivala“ određene gene. Iako je DHA pokazala zaštitni učinak, autori su napomenuli da ona nije „čarobni lijek“ i da je jako bitno biti umjeren s unosom fruktoze.

Izvor: EBioMedicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fruktoza,

Komentari