Fruktoza može izazvati gastrointestinalne smetnje

Datum objave: 01. 01. 2005.

Tijekom dva nova istraživanja razvila se sumnja da fruktoza može doprinijeti pojavi simptoma sindroma iritabilnog kolona koji pogađa jednog od deset Amerikanaca. Fruktoza je jednostavni šećer koji nalazimo u medu, voću i bezalkoholnim pićima.
Proučavani su ljudi s IBS-om (sindrom iritabilnog kolona) koji ne mogu pravilno apsorbirati fruktozu. Taj sindrom je jedan od najčešćih probavnih poremećaja i pogađa 58 milijuna Amerikanaca. Simptomi su abdominalna bol i česte epizode diareje i zatvora. U tom istraživanju, onima koji su eliminirali voće i ostalu fruktozom bogatu hranu, simptomi su se smanjili.
Iako ne baš poznata kao alergija na laktozu, alergija na fruktozu prilično je česta i pogađa 1/3 do 1 bolesnika sa simptomima IBS-a. Ispitivanje je izvršeno na 80 bolesnika za koje se smatralo da imaju IBS; 30 ih je bilo alergično na fruktozu. Bolesnici su obavješteni koja hrana je bogata fruktozom i savjetovano im je da tu hranu izbjegavaju. Nakon godinu dana samo ih se pola pridržavalo dijete. Oni koji su se pridržavali pravila dijete osjetili su poboljšanje. Alergija na fruktozu uzrokuje iste simptome kao i IBS pa je teško ustanoviti koji pacijenti imaju IBS a koji su alergični na fruktozu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari