Datum objave: 14. 02. 2014.

Fruktoza i glukoza, po sastavu jednostavni ugljikohidrati, često se prozivaju kao glavni krivci za rastuću stopu pretilosti u svijetu. Nedavne studije, stigmatizirale su fruktozu kao ugljikohidrat povezan s negativnim utjecajem na zdravlje. S obzirom da ipak nije bilo jednoznačnih dokaza za takvo što, američki znanstvenici odlučili su ispitati kolikim udjelomglukoza i fruktoza doprinose priči o suvišnim kilogramima.

Analizom dosadašnjih rezultata studija, zaključeno je kako fruktoza ima slični utjecaj po zdravlje kao i glukoza. Pokazalo se da unos fruktoze može rezultirati višim razinama kolesterola i triglicerida u krvi, no, razine ostalih biokemijskih markera bile su gotovo jednake, unosile se glukoza ili fruktoza. S druge strane, pozitivnom stranom fruktoze u odnosu na glukozu , smatra se potencijalni poželjan učinak na tjelesnu masu, krvni tlak i razinu glukoze u krvi. Ipak, autori su istaknuli, kako je ključ u odgovarajućim porcijama i adekvatnom unosu kalorija, a ne o nužno vrsti ugljikohidrata koje konzumiramo.

Pretilost je multifaktorijalna bolest koju se može prevenirati ukoliko prehranu baziramo na manjim, a češćim obrocima koje će odlikovati raznolikost i uravnoteženost. Svakako je pritom potrebno uključiti redovitu tjelesnu aktivnost. Ukoliko pripazimo na ove komponente, unosom glukoze ili fruktoze nećemo drastično utjecati na zdravlje.

Izvor: Current Opinion in Lipidology

Pošalji prijatelju na email

Komentari