Maja Biličić

Datum objave: 18. 02. 2019.

Novi pregled već objavljenih studija ukazao je na pozitivnu korelaciju između β-fruktana i probave. β-fruktan je topljivo prehrambeno vlakno iz voća i povrća, a u najvećim se količinama može pronaći u korijenu cikorije.

Znanstvenici su u pregledni rad uključili 47 objavljenih i 2 neobjavljene studije o β-fruktanu koje su se provele na populaciji starijoj od 3 godine. Za rad su bile prikladne studije u kojima je β-fruktan ispitan kao jedini dodatak prehrani, one koje su mjerile funkciju crijeva (uključujući učestalost i sastav stolice) te one koje su objavljene na engleskom jeziku. Pretragu su obavili u bazama podataka PubMed i EUPMC.

Većina je studija provedena na zdravim pojedincima, dok je tek nekolicina uključivala osobe s konstipacijom, sindromom iritabilnog crijeva te upalnim bolestima crijeva.

Analizom je otkrivena poveća količina dokaza o pozitivnom utjecaju ovog spoja na funkciju crijeva odnosno na povećanje rada crijeva. Povećanje rada crijeva bilo je očito, doduše, samo pri unosu β-fruktana kratkog lanca, no ne i β-fruktana dugog lanca. Sve vrste β-fruktana su u kombinaciji pozitivno utjecale na sastav stolice.

Kada je unos prehrambenih vlakana nedovoljan, znanstvenici tvrde da je konzumacija hrane koja sadrži β-fruktan praktična strategija za povećanje rada crijeva i omekšavanje sastava stolice.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fruktani, probava,

Komentari