Datum objave: 27. 04. 2015.

Zašto Francuzi rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na prehranu bogatu zasićenim mastima – pitanje je na koje stručnjaci već dugo pokušavaju naći odgovor. Većina dosadašnjih objašnjenja ovog fenomena, poznatog kao „francuski paradoks“, bila je fokusirana na zaštitni utjecaj vina i načina života Francuza, međutim, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, odgovor se možda krije u siru.

Prethodna studija već je pokazala da je unos zasićenih masti iz sira povezan s nižim razinama kolesterola u krvi, u usporedbi s unosom iste količine zasićenih masti iz maslaca. Stoga je ista skupina stručnjaka odlučila detaljnije ispitati što bi se moglo kriti iza primijećenih razlika.

U studiji je sudjelovalo 15 zdravih ispitanika koji su trebali slijediti prehranu s visokim udjelom mlijeka, visokim udjelom sira ili kontrolnu prehranu koja je od svih mliječnih prerađevina sadržavala jedino maslac.

Analiza prikupljenih uzoraka stolice pokazala je da je visoki unos sira bio povezan s višim razinama butirata, masne kiseline koju proizvode neke bakterije crijevne mikroflore, a više razine butirata pokazale su povezanost sa smanjenjem razine kolesterola.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mliječni proizvodi,

Komentari