Francuski paradoks - puno jesti, a ostati mršav

Datum objave: 01. 01. 2005.

Zašto su Amerikanci debeli, a Francuzi (čitaj: Europljani) mršavi? Tajna je još veća kad se samo sjetite svih neodoljivih francuskih poslastica; slasnih croissant-a, sireva, tjestenine i čarobnih umaka svake vrste?..
Novije istraživanje pokušalo je objasniti fenomen u prehrani poznat kao ˝francuski paradoks˝. Usprkos bogatoj kuhinji, Francuzi su mnogo mršaviji u usporedbi s Amerikancima. Samo je 7% Francuza pretilo, u usporedbi s 30% Amerikanaca.
Istraživači su mjerili i vagali 11 sličnih jela u Parizu i Philadelphiji, od fast-food hrane, pizza, sladoleda do restorana nacionalnih kuhinja.
Ispitivanje je pokazalo:
-prosječna porcija u Parizu bila je manja za oko 25% u usporedbi sa sličnim jelom u Philadelphiji.
-kineski restorani u Philadelphiji servirali su obroke koji su bili 72% obilniji u usporedbi s obrocima u kineskim restoranima u Parizu.
U supermarketima su našli:
-slatka čokoladica u Philadelphiji bila je 41% veća nego ista čokoladica u Parizu.
-bezalkoholna pića bila su 52% veća, dok je hot-dog bio 63% veći.
-kartonsko pakovanje jogurta bilo je 82% veće.
Pokazalo se da čak i američke kuharice preporučaju za spremanje veće porcije nego što je to bio slučaj u Francuskoj.
Parižani potroše u McDonalds restoranu 22 minute za objed, dok se za obrok u istom restoranu u Philadelphiji potroši 14 minuta.
Kako navode istraživači, razlike su duboko kulturološke, Amerikanci se jednostavnu grebu za svaki dolar i žele dobi točno onoliko koliko su platili. Kad bi francuske porcije servirali u Americi, nitko ih, tako ˝male i skromne˝ ne bi kupovao.
Preveo i prilagodio: dr. med. Strahimir Sučić
Izvor: Psychological Science, September 2003.

Preuzeto sa portala Medicina.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari