Datum objave: 01. 10. 2009.

Nedavna studija provedena na više od 200 dojenčadi, pod vodstvom kanadskih znanstvenika ukazala je na važnost dodavanja višestruko nezasićenih masnih kiselina u dječju hranu. Dodavanje svega 0.36% DHA (dokosaheksaenoične kiseline) i 0.72% ARA (arahidonske kiseline) značajno poboljšava kognitivni razvoj novorođenčadi i dojenčadi.

Dojenčad stara 9 mjeseci koja je već od prvih tjedana života dobivala hranu obogaćenu navedenim nutrijentima s većom je lakoćom i točnošću (51%) rješavala problemske zadatke nego dojenčad koja je jela neobogaćene formule (svega 29% uspješnosti na zadatcima).

Osim razvoja kognicije, konzumacija tih polinezasićenih masnih kiselina u najranijoj životnoj dobi osigurava i bolji razvoj vida. Problemski zadatci odnosno lakoća i točnost njihovog rješavanja pozitivno korelira s kasnijom inteligencijom i vokabularom pa su optimalna prehrana i pravovremena suplementacija važne već od najmanjih nogu.

Izvor: Child Development, Vol. 80, September/October 2009

Pošalji prijatelju na email

Komentari