Maja Biličić

Datum objave: 18. 10. 2017.

Majke koje su bile izložene pesticidima tijekom trudnoće, no unosile su velike količine folne kiseline, smanjile su rizik od razvoja autizma kod djeteta, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Health Perspectives.

Poznato je da pesticidi mogu utjecati na metilaciju DNK, dok je folna kiselina značajni metil donor te igra bitnu ulogu u popravku i sintezi DNK. Stoga su znanstvenici mogli postaviti hipotezu iz koje proizlazi da folna kiselina štiti od štetnosti pesticida. 

Istraživanje je uključivalo 220 zdrave djece i 296 djece s autizmom, dobi 2 do 5 godina. Znanstvenici su intervjuom utvrdili količinu unesene folne kiseline te procijenili izlaganje pesticidima u domaćinstvu i poljoprivrednim pesticidima za vrijeme trudnoće (osobito 3 mjeseca prije i nakon začeća).

Djeca majki koje su za vrijeme trudnoće i izlaganja uzimale manju dozu folne kiseline (do 800 µg dnevno) imala su 4 puta veći rizik od razvoja autizma nego ona djeca majki koje nisu bile izložene pesticidima. Povećanje količine folne kiseline (iznad 800 µg dnevno) također je utjecalo na smanjenje rizika od autizma.

Znanstvenici naglašavaju važnost folne kiseline, osobito prilikom razvoja fetusa kada mnogobrojne stanice ubrzano rastu i nadaju se da će im buduća, veća istraživanja odnosa folne kiseline i izlaganja pesticidima dati bolji uvid u razvoj autizma.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: autizam, folna kiselina, pesticidi,

Komentari