Datum objave: 24. 12. 2013.

Jedna od najčešćih i dobro poznata preporuka koja je svakoj budućoj majci savjetovana je povećanje unosa folata (vitamin B9) u prehrani, prije i tijekom trudnoće, radi prevencije malformacija u dojenčadi. No, rijetko kada se razmatrala uloga prehrane oca na budućeg potomka.

Studija objavljena u časopisu Nature Communications, rađena na miševima, otkrila je kako su mužjaci s nižim razinama folata u prehrani imali potomke s 30 % većom učestalošću porođajnih malformacija u odnosu na one s adekvatnom razinom folata u prehrani.

Autori studije objašnjavaju kako epigenom (geni) sperme oca ima sposobnost „pamćenja“ životnih i prehrambenih navika tijekom njegova života. Na taj način epigenom prenosi informaciju potomku utječući i na njegov genetski materijal. Nadalje, ističu kako u očeva koji su pretili ili imaju visokomasnu prehranu dolazi do slabije metabolizacije folata nego u onih koji imaju adekvatne razine tog vitamina.

Temeljem rezultata znanstvenici zaključuju kako je prehrana majke kao i oca jednako važna za zdravlje budućeg potomka.

Pošalji prijatelju na email

Komentari