Datum objave: 30. 09. 2009.

Visoki udio folata (vitamina B) u prehrani žena može značajno smanjiti njihove izglede za obolijevanje od raka debelog crijeva, izvijestili su južnokorejski znanstvenici.

U istraživanju je sudjelovalo nešto više od 1100 ispitanika, a rezultate je objavio European Journal of Clinical Nutrition.

Pokazalo se kako ispitanice s najvećim udjelom folata u prehrani (više od 270 mikrograma dnevno) imaju u prosjeku za dvije trećine manji rizik obolijevanja od raka debelog crijeva.

Ovaj vitamin nije utjecao na razvoj raka debelog crijeva kod muškaraca.

Folati su prisutni u zelenom lisnatom povrću i agrumima, a organizam ih koristi za izgradnju nukleotida, (sastavnih dijelova DNK i RNK), kopiranje DNK i ostale ključne genetske funkcije.

Istraživači vjeruju kako pomanjkanje folata povećava izglede za pojavu genetskih mutacija.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari