Datum objave: 08. 11. 2010.

Povećan unos folne kiseline (sintetske forme folata), dovodi do pada razine cirkulirajućeg homocisteina, no to ne podrazumijeva i automatsku redukciju kardiovaskularnih incidenata, kaže nova meta-analiza provedena na Sveučilištu u Oxfordu.

Osim za prevenciju fetalnih oštećenja neuralne cijevi (od kojih su najčešće spina bifida i anencefalija) u ranoj trudnoći (22-28 tjedan), folna kiselina u posljednje se vrijeme počela propisivati i u sklopu preventivnih mjera za oboljenja kardiovaskularnog sustava.

Primijećeno je kako redovit unos folne kiseline reducira razinu aminokiseline homocisteina koji je definiran kao jedan od markera za kardiovaskularna oboljenja. Međutim, analiza koja je kroz osam velikih studija obuhvatila gotovo 38000 ispitanika u razdoblju od 5 godina, pokazala je kako reducirana razina homocisteina (za 25%) u pojedinaca koji su svakodnevno dobivali folnu kiselinu (0,8-40 mg dnevno), nije smanjila rizik od većih vaskularnih incidenata poput srčanog i moždanog udara.

Čini se, stoga, da proizvodi obogaćeni folatima (poput žitarica, kruha i dr.) za sada opravdano nalaze svoju primjenu samo u žena koje planiraju trudnoću.

Izvor: Archives of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamini,

Komentari