Datum objave: 01. 01. 2005.

Da li bi, ili ne, vodeći opskrbljivači vodom trebali florirati vodu subjekt je žustrih i često, vrlo emotivnih rasprava..
Fluor je prirodno prisutan u vodi, u nekim zajednicama vrši se dodatno floriranje s ciljem osiguravanja opimalnog zdravlja zuba. Naime, fluor je element za koji je dokazano da smanjuje nastanak karijesa, istraživanja pokazuju kod djece za 20 - 40 %, a kod odraslih od 15 - 25 %. Preporučene doze za floriranje vode su 0.7 - 1, 2 ppm. Prema rezultatima nekih studija, florirana voda je vrlo efektivna u prevenciji karijesa.

Ipak, već duži period postoji zabrinutost među znanstvenicima vezana uz sigurnost izloženosti fluoru. Zabrinutost se odnosi na mogućnost frakture kostiju kod prevelike ugradnje u kosti. Fluor djeluje na povećanje koštane mase, međutim smatra se da novonastala masa nije kvalitetna kao stara te da kosti postaju krhkije.
Bez obzira što se ove zabrinutosti u posljednje vrijeme sve više odbacuju, sve zajednice ne floriraju vodu (samo njih 60 % da). U zajednicama u kojima se voda ne florira, nerijetko se preporuča suplementacija flluora.

Plan suplementiranja fluora u zajednicama u kojima se voda florira
Odobreno od strane American Dental Association, American Academy of Pediatrics and American Academy of Pediatric Dentistry

* 1.0 ppm = 1 mg/l
** 2.2 mg soli florida sadrži 1 mg fluorid - iona.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari