Datum objave: 13. 05. 2008.

Flavonoidi, spojevi prisutni u mnogim vrstama voća i povrća, mogu ublažiti posljedice Alzheimerove bolesti, tvrde američki znanstvenici.

U eksperimentima provedenima na miševima istraživači s University of South Florida su utvrdili da su flavonoidi luteolin i diosmin povezani sa smanjenjem prisutnosti štetnih beta-amiloidnih naslaga karakterističnih za Alzheimerovu bolest.

Također je utvrđeno da luteolin i diosmin mogu spriječiti djelovanje proteina nazvanog presenilin-1 koji je povezan s genetskim uzrocima Alzheimerove bolesti.

Ako se ovi nalazi potvrde u testovima na ljudima, znanstvenici vjeruju da flavonoidi mogu postati temelj terapije koja će biti sigurnija i imati manje negativnih popratnih učinaka od ostalih metoda liječenja koje se također razvijaju.

Flavonoidi imaju izražena antioksidativna svojstva, te istraživači vjeruju da njihov povećani unos putem prehrane može znatno smanjiti i rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, piše Journal of Cellular and Molecular Medicine.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari