Ela Lučić

Datum objave: 02. 02. 2021.

Dodatak flavonoida 2S-hesperidina može pomoći biciklistima u poboljšanju aerobne izvedbe, pokazali su rezultati nove randomizirane kontrolirane studije.

Hesperidin se uglavnom nalazi u agrumima, a slatka naranča sadrži ga u visokoj koncentraciji. Postoje dokazi koji ukazuju na terapeutske učinke hesperidina kod određenih bolesti (primjerice neuroloških i kardiovaskularnih) zbog svojih protuupalnih svojstava, sadržaja antioksidansa, inhibicije nakupljanja masti, poboljšanja homeostaze glukoze i osjetljivosti na inzulin, ali malo je istraživanja provedeno o njegovom utjecaju na sportsku izvedbu. Iz tog razloga su znanstvenici u novom istraživanju nastojali ispitati kronične učinke dodatka 2S-hesperidina na proizvodnju energije, ventilacijski prag, maksimalnu snagu u inkrementalnom testu te maksimalnu apsolutnu i relativnu snagu. Sekundarni cilj bio je procijeniti utjecaj hesperidina na markere metaboličkih (O2 i CO2) i energetskih supstrata (ugljikohidrata i masti) tijekom korak testa što bi moglo objasniti moguće poboljšanje izvedbe.

Znanstvenici su ukupno 40 amaterskih biciklista nasumično raspodijelili u dvije skupine: prva skupina uzimala je 500 mg 2S-hesperidina, a druga skupina 500 mg placeba dnevno tijekom osam tjedana. Za procjenu izvedbe korišten je inkrementalni test, a za mjerenje potrošnje kisika, ugljičnog dioksida, učinkovitosti i oksidacije ugljikohidrata i masti neizravna kalorimetrija.

Prema rezultatima istraživanja, uzimanje hesperidina rezultiralo je povećanjem procijenjenog funkcionalnog praga snage za 3,2% i maksimalne snage za 2,7% u usporedbi s placebom. Također je zabilježen značajan porast vršne i relativne snage u obje skupine, ali bez razlika među skupinama.

Autori studije zaključuju kako dodatak 2S-hesperidina tijekom osam tjedana potiče poboljšanje procijenjenog funkcionalnog praga snage i maksimalne snage kod amaterskih biciklista tijekom inkrementalnog testa. Ova otkrića podupiru upotrebu 2S-hesperidina kao prirodnog novog ergogenog sredstva koje biciklistima može pomoći u poboljšanju aerobne izvedbe.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: flavonoidi, hesperidin,

Komentari