Ela Lučić

Datum objave: 21. 08. 2020.

Flavonoidi posebno dizajnirane sorte kukuruza pokazali su protuupalni učinak na upalne bolesti crijeva (IBD, engl. Inflammatory Bowel Disease) u nedavno provedenoj studiji.

Upalne bolesti crijeva od kojih obolijeva sve veći broj ljudi širom svijeta uključuju Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, a karakterizira ih kronično upalno stanje crijeva. Flavonoidni spojevi koji se javljaju u prirodi mogli bi biti moćno sredstvo u borbi IBD-a zbog velikog antioksidacijskog potencijala te sposobnosti smanjenja upalnih procesa i propusnosti crijeva.

Smatra se kako raznobojni kukuruz bogat flavonoidnim i karotenoidnim spojevima pruža veće zdravstvene koristi od konvencionalnog kukuruza. Kukuruz koji nosi funkcionalni p1 gen akumulira flavan-4-ole u perikarpu, a flavan-4-oli kasnije polimeriziraju u kondenzirane flobafene. Biokemijske analize pokazale su kako kukuruz koji sadrži flobafen posjeduje veći antioksidativni kapacitet od uobičajenog kukuruza.

U ovoj studiji znanstvenici su miševe s IBD-om podijelili u četiri skupine. Prva skupina podvrgnuta je standardnoj prehrani, druga skupina dobivala je kukuruz koji sadrži 15% flavan-4-ola, treća skupina kukuruz koji sadrži 25% flavan-4-ola , a četvrta skupina dobivala je genetski srodan kukuruz koji nije sadržavao flavonoide.

Rezultati su pokazali kako je u miševa koji su dobivali kukuruz s flavan-4-olima zabilježeno poboljšanje simptoma IBD-a, što je posljedica zaštitnog učinka flavonoida na upalu crijeva obnavljanjem funkcije crijevne barijere.

Znanstvenici tvrde kako provedeno istraživanje pruža mogućnost za uzgoj sorti kukuruza obogaćenih flavonoidima zbog većih nutritivnih koristi.

Žitarice sadrže visoku koncentraciju vezanih flavonoida za koje se smatra kako pokazuju bolje antioksidativno djelovanje i produljenu prisutnost u sistemskoj cirkulaciji, u usporedbi s flavonoidima slobodnog oblika, zbog sporijeg i kontinuiranog otpuštanja tijekom probave i mikrobne fermentacije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari