Datum objave: 17. 05. 2011.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Physiology & Behavior, visok unos flavonoida kakaa može rezultirati boljom izvedbom testova procjene vida zdravih mladih osoba kao i poboljšanjem određenih aspekata kognitivne izvedbe.

U randomiziranoj, jednostruko slijepoj, crossover studiji sudjelovalo je 30 zdravih osoba dobi između 18 i 25 godina koji su konzumirali jednake količine tamne i bijele čokolade, uz tjednu pauzu između testiranja. Svaki sudionik testiran je u uvjetima unosa visoke količine flavonoida kakaa (35 g tamne čokolade; 178 kcal sa 773 mg flavonoida, 38 mg kofeina i 228 g teobromina) te u uvjetima niskog unosa spomenutih flavonoida (35 g bijele čokolade 196 kcal).

Kognitivno i testiranje vida trajalo je otprilike 45 minuta. Rezultati su pokazali da unos flavonoida kakaa povećava osjetljivost vida na kontraste te smanjuje vrijeme potrebno za uočavanje smjera pokreta kao i da poboljšava prostornu memoriju i izvedbu kod nekih aspekata odabira adekvatne reakcije u određenom vremenu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari