Studija provedena na University of Illinois istraživala je utjecaj antioksidansa, apigenina i luteolina(flavonoidi), prisutnih u celeru, artičoki te različitim začinima na tumorske stanice gušterače.
Autori studije ukazali su na djelovanje apigenina koji uništava tumorske stanice agresivnog karcinoma gušterače pri čemu su istaknuli da je najbolje djelovanje postignuto kada bi se antioksidansi kombinirali s kemoterapijskim lijekovima na način da se antioksidansi primjenjuju prije samih lijekova, a ne istovremeno. Nadalje, antioksidansi su uništavali karcinogene stanice inhibirajući ključan enzim glikogen sintetazu kinazu (GSK).
Rezultati studije također su ukazali da je teško unijeti odgovarajuće količine antioksidansa hranom, no, navedeni rezultati mogu se smatrati poticajem za razvoj novih dodataka prehrani koji bi sadržavali odgovarajuće razine antioksidansa.
Studija je objavljena u časopisu Molecular Nutrition and Food Research.