Ela Lučić

Datum objave: 17. 05. 2021.

Prema novoj studiji, uzimanje 2S-hesperidina tijekom osam tjedana može ubrzati oporavak nakon intenzivnog vježbanja, poboljšavajući oksidativni i upalni status.

Hesperidin, flavonoid koji se nalazi u agrumima, posjeduje antioksidativna i protuupalna svojstva te je utvrđeno kako modulira ekspresiju gena koji kodiraju za sintezu leukocita. Antioksidativni učinak hesperidina uglavnom se odnosi na sposobnost uklanjanja slobodnih radikala, kao i na porast razine enzima katalaze, superoksid dismutaze te reduciranog i oksidiranog oblika glutationa. Protuupalni učinak odnosi se na smanjenje razine markera upale, poput nuklearnog faktora kappa B, interleukina 6, faktora tumorske nekroze alfa te inducibilne sintaze dušikovog oksida.

U randomizirano, dvostruko slijepo, paralelno kliničko ispitivanje znanstvenici su uključili 40 zdravih muških amaterskih biciklista koji su trenirali 6 do 12 sati tjedno. Sudionici su nasumično raspoređeni u dvije skupine. Prva je skupina svaki dan za vrijeme doručka uzimala dvije kapsule 2S-heperidina u dozi od 250 mg, a druga skupina uzimala je placebo.

Istraživači su otkrili kako se oksidacijski status poboljšao nakon uzimanja 2S-hesperidina u obliku dodatka prehrani, ali ne i nakon uzimanja placeba.

Uz to, u skupini koja je uzimala 2S-hesperidin zabilježena su značajna poboljšanja antioksidativnog kapaciteta nakon maksimalnog vježbanja i upalnog statusa nakon akutne faze oporavka, u usporedbi s placebom. Rezultati su također otkrili da, za razliku od ostalih polifenola, čini se kako uzimanje 2S-hesperidina ne utječe na prilagodbe razvijene treningom kod amaterskih biciklista, već poboljšava njihovu sportsku izvedbu.

Istraživači vjeruju kako je ovo prva studija u kojoj se ispitivao učinak dugotrajnog uzimanja 2S-hesperidina na antioksidativni i upalni status sportaša na početku, tijekom i nakon vježbanja. Smatraju kako bi buduća istraživanja mogla rasvijetliti učinkovitost 2S-hesperidina kao ergogenog sredstva s antioksidativnim i upalnim učincima.

Izvor: Antioxidant

Pošalji prijatelju na email

Komentari