Ela Lučić

Datum objave: 17. 02. 2021.

Rezultati nove studije pokazali su kako kontinuirano uzimanje ekstrakta flavonoida citrusa može poboljšati anaerobnu sportsku izvedbu, što potvrđuje rezultate prijašnjih studija u kojima je provedena jednokratna intervencija.

Istraživači su primijetili kako tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta stvara reaktivne vrste kisika u mitohondrijima, što je dio povratne sprege koja rezultira prilagodbama na trening. Međutim, prevelike koncentracije reaktivnih vrsta kisika rezultiraju oštećenjem i bolnošću mišića.

U ovu studiju bila su uključena 93 zdrava mlada ispitanika, od kojih je 79 završilo studiju. Ispitanici su bili mladi rekreativci, nešto više muškaraca nego žena, koji su vježbali oko 8 sati tjedno. Ispitanici su konzumirali 400 ili 500 mg ekstrakta flavonoida citrusa dnevno tijekom osam tjedana. U studiju je također bila uključena placebo skupina. Dvije doze ekstrakta bile su jednake unosu 0,7 L, odnosno 0,9 L soka slatke naranče. Ispitanici su također ispunjavali upitnike o prehrani te nisu uvedene nikakve druge nutritivne kontrole, osim isključenja onih ispitanika koji su uzimali druge dodatke prehrani. Također su provedena tri testa vježbanja: jedan je proveden na početku studije u svrhu dobivanja početnih vrijednosti, drugi je proveden u 4. tjednu, a treći u 8. tjednu. Ispitanici su izvršili anaerobni test na biciklističkom ergometru.

Istraživači su otkrili kako je ekstrakt flavonoida citrusa rezultirao većim anaerobnim kapacitetom vježbanja u skupini koja je uzimala 400 mg ekstrakta, a u skupini koja je uzimala 500 mg ekstrakta zabilježen je manji učinak.

Iako je učinak bio manji, ipak bi mogao biti značajan, tvrde autori studije. Na temelju rezultata provedene studije, strategija uzimanja flavonoida citrusa u obliku dodatka prehrani mogla bi biti korisna rekreativcima koji se natječu u pretežno anaerobnim sportovima, poput sprintera i brdskih biciklista. Također, u elitnih sportaša male razlike mogu odrediti pobjedu ili poraz u natjecanju, ističu znanstvenici.

Kao i kod ostalih studija u kojima su ispitivane određene komponente hrane, precizni mehanizmi djelovanja uočenih učinaka ostaju nerazjašnjeni te su potrebna daljnja istraživanja. Među mogućim mehanizmima koji se razmatraju su povećana proizvodnja dušikovog oksida, što bi moglo rezultirati povećanim dotokom kisika u mišiće putem vazodilatacije, kao i korisna modulacija metabolizma mitohondrija.

Izvor: International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari