Ela Lučić

Datum objave: 19. 03. 2021.

Uzimanje eriocitrina, flavonoida citrusa u obliku dodatka prehrani može poboljšati razinu markera metaboličkog zdravlja, upale i oksidativnog stresa kod pretilih miševa koji su bili podvrgnuti prehrani s visokim udjelom masti, pokazali su rezultati nove studije.

U novoj studiji, 40 miševa bilo je podvrgnuto prehrani s visokim udjelom masti tijekom četiri tjedna kako bi došlo do razvoja pretilosti. Zatim su nasumično podijeljeni u četiri različite skupine: prva skupina nije dobivala eriocitrin tijekom dodatna četiri tjedna, druga skupina dobivala je 10 mg eriocitrina po kilogramu tjelesne mase, treća skupina 25 mg, a četvrta skupina 100 mg eriocitrina po kilogramu tjelesne mase. Dodatna kontrolna skupina podvrgnuta je standardnoj prehrani tijekom svih osam tjedana.

U skupini koja je dobivala 25 mg eriocitrina po kilogramu tjelesne mase zabilježeno je smanjenje razine triglicerida za 31%, ukupnog kolesterola za 6% i triacilglicerola u jetri za 28%, u usporedbi s miševima podvrgnutim prehrani s visokim udjelom masti koji nisu dobivali eriocitrin.

Uz to, uočeno je smanjenje lipidne peroksidacije za 19%, dok su se markeri inzulinske rezistencije, uključujući rezistin i indeks inzulinske rezistencije, također značajno smanjili. Istraživači su također izvijestili o značajnom smanjenju razine glukoze u serumu od 25% i razine inzulina od 35% u skupini koja je dobivala dozu od 25 mg/kg tjelesne mase.

Većina studija o eriocitrinu nije istraživala njegov učinak na metaboličke poremećaje uzrokovane pretilošću, a s obzirom da stopa pretilosti u svijetu i dalje raste, znanstvenici smatraju kako je vrlo važno dodatno ispitati ovu temu.

Izvor: Journal of Nutritional Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: citrus, flavonoidi, zdravlje,

Komentari