Ela Lučić

Datum objave: 06. 02. 2020.

Istraživači iz Japana otkrili su flavonoid u agrumima koji bi mogao pomoći spriječiti napredovanje bubrežnih bolesti. 

Tim je razvio model u kojem su miševi dizajnirani s genom koji emitira svjetlost, a pomagao je nadzirati upalu u napredovanju bolesti bubrega. U istraživanju su otkrili da liječenje ovih miševa glukozil-hesperidinom (G-Hes) uzrokuje smanjenje upale u bubrezima. Otkrića su objavljena u časopisu Scientific Reports.

Kronična bolest bubrega zahvaća oko 750 milijuna ljudi svake godine, a predviđa se da će se smrtnost u svijetu povećati sa 1,2 milijuna u 2016. godini na 3,1 milijuna u 2040. godini. Ona uzrokuje progresivan pad funkcije bubrega i strukture bez očitih vanjskih simptoma, što otežava dijagnozu do krajnjeg stadija u kojem je bolest ireverzibilna te zahtijeva dijalizu ili transplantaciju bubrega kako bi se održao život pacijenata. Stoga je učinkovita procjena bolesti u ranim fazama ključna kako bi se poboljšala dijagnoza i omogućilo brzo liječenje prije pojave završnog stadija bubrežne bolesti.

Za sada ne postoji metoda za vizualizaciju bolesti bubrega u ranoj fazi kod ljudi, kao ni kod eksperimentalnih životinja. Ova metoda može omogućiti procjenu ozbiljnosti bubrežne bolesti promatranjem svjetlosti koju emitiraju miševi kada su još živi. Oni su dizajnirani s genom koji emitira svjetlost kada je protein Saa3 (serumski amiloid A3) prisutan u visokim koncentracijama. Protein se oslobađa u velikim količinama tijekom upale ili ozljede pa je koristan biomarker bolesti.

Istraživači su procijenili moguće načine liječenja bubrežne bolesti u obliku funkcionalne hrane. Ispitivali su flavonoid koji se obično nalazi u agrumima, glukozil-hesperidin (G-Hes). Ovaj flavonoid se formira pomoću enzima, kombiniranjem glukoze i hesperidina te zadržava svoju bioaktivnost i značajno poboljšava topljivost u vodi. Hesperidin, uključujući i glukozil-hesperidin, nalazi se u agrumima poput naranče, limuna, limete i grejpa.

Nakon tri dana liječenja miševa glukozil-hesperidinom i prehrane s visokim udjelom adenina u razdoblju od tri tjedna, istraživači su primijetili smanjenje upale u bubrezima.

Miševi su podvrgnuti prehrani s visokim udjelom adenina, sastavljenoj od α-kukuruznog škroba, kazeina, saharoze, kukuruznog ulja, celuloze, mineralne i vitaminske smjese, L-cistina i adenina kako bi se izazvala bubrežna bolest. Adenin uzrokuje stvaranje bubrežnih kamenaca, što dovodi do upale i porasta koncentracije proteina Saa3.

Rezultati prethodnih studija pokazali su da citrusni flavonoidi djeluju zaštitno na funkciju bubrega, uključujući sprječavanje stvaranja bubrežnih kamenaca. Znanstvenici se nadaju kako će dobiveni rezultati poslužiti za otkrivanje funkcionalne hrane, poput prirodnih ili biljnih spojeva, koji u ranoj fazi mogu spriječiti bolest bubrega.

Bubrežna bolest može biti uzrokovana i drugim složenim bolestima poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Stoga znanstvenike zanima korištenje životinjskog modela kako bi otkrili funkcionalnu hranu koja se može primijeniti i na navedene bolesti. Osim otkrivanja nove funkcionalne hrane, nadaju se kako će se pomoću modela miša smanjiti broj životinja koje se koriste u istraživanjima.

Istraživači zaključuju kako je model uspješno omogućio vizualizaciju supresivnih učinaka derivata citrusnog flavonoida, glukozil-hesperidina, na upalu i fibrozu u slučajevima bubrežnih bolesti, što ukazuje na široku mogućnost primjene modela u istraživanju terapijskih sredstava za fibrotične bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: agrumi, Bolesti bubrega, grejp, limun, naranča,

Komentari