Datum objave: 21. 04. 2011.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Diabetes, nobiletin, flavonoid prisutan u mandarinama, može pomoći u održavanju povoljne razine kolesterola, glukoze i inzulina, te spriječiti gomilanje masti.

Istraživači su ispitivali utjecaj nobiletina na lučenje lipopreoteina u kultiviranim ljudskim stanicama hepatoma te utjecaj na osjetljivost na inzulin i aterosklerozu kod miševa.

U ljudskim stanicama, nobiletin je spriječio gomilanje masti stimulacijom ekspresije gena uključenih u proces sagorijevanja masti te inhibicijom gena odgovornih za stvaranje masti.

Grupa, kojoj je nobelitin davan uz tipičnu zapadnjačku prehranu, imala je normalan porast tjelesne mase bez porasta razine kolesterola, inzulina ili glukoze u krvi.

Miševi hranjeni nobiletinom imali su bolju osjetljivost na inzulin te im je jetra bila manje masna.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari