Fitosteroli smanjuju rizik za razvoj raka pluća

Datum objave: 13. 10. 2005.

Prema studiji objavljenoj krajem rujna u Journal of American Medical Association, prehrana bogata fitosterolima smanjuje rizik za razvoj raka pluća..
Fitosteroli su nesteroidne biljne komponente koje se prirodno nalaze u soji, grahoricama, žitaricama, mrkvama, špinatu, brokuli i ostalom voću i povrću.
U istraživanju su sudjelovala 1674 pacijenta sa dijagnosticiranim rakom pluća i 1735 zdravih, kontrolnih subjekata.
Od razdoblja 1995. do 2003., učesnici studije ispitivani su o njihovoj demografskoj, socioekonomskoj i pušačkoj povijesti. Također su prikupljani podaci o njihovim prehrambenim navikama, posebice o podaci o unosu 12 pojedinačnih vrsta fitosterola.
Rezultati su pokazali da sa porastom unosa fitosterola redukcija razvoja raka pluća ima tendenciju rasta. Najveći unos ukupnih fitosterola, izoflavona, lignana i fitoestrogena rezultirao je smanjenjem rizika za razvoj raka pluća u rasponu od 21% kod najvećeg unosa fitosterola do 46% kod najvećeg unosa fitoestrogena, isključivo iz prehrambenih izvora.

Pošalji prijatelju na email

Komentari