Vitaminoteka

Datum objave: 16. 12. 2015.

Blago povišenje razine kolesterola kod žena tijekom trudnoće je uobičajeno i očekivano, no previsoke razine mogu negativno utjecati na dijete.

Naime, visok kolesterol kod budućih majki može uzrokovati nepoželjni lipidni profil djeteta tijekom rane dobi, što utječe i na veći kardiovaskularni rizik u kasnijem životu. Budući da upotreba statina – lijekova za snižavanje razine kolesterola, ne dolazi u obzir tijekom drugog stanja, stručnjaci proučavaju razne druge opcije. Jednu moguću alternativu predstavljaju i biljni steroli, poznati kao fitosteroli. U fitosterole se polaže mnogo nade s obzirom da su strukturno vrlo slični kolesterolu i apsorbiraju se na isti način, međutim, na organizam djeluju potpuno drugačije.

Tako je u novom američkom istraživanju na miševima i hrčcima ispitan utjecaj dodataka fitosterola. Skotne životinje bile su podvrgnute visokomasnoj ishrani s visokim udjelom kolesterola, no jednoj skupini su davani i dodaci fitosterola. Proučavanjem potomaka testnih životinja zamijećeno je da su mladunci ženki koje su dobivale fitosterole pokazali znatno poželjniji lipidni profil.

Ove rezultate bi, naravno, trebalo potvrditi i u istraživanjima na ljudima, a budući da se radi o trudnicama, potreban je i poseban oprez, no čini se da fitosteroli obećavaju.

Inače, fitosteroli se nalaze u hrani biljnog podrijetla, ali samom prehranom ih je teško unijeti u terapijskim dozama, zato sve više raste popularnost posebnih funkcionalnih proizvoda obogaćenih ovim korisnim komponentama, poput margarina i raznih mliječnih proizvoda.

Izvor: University at Buffalo

Pošalji prijatelju na email

Komentari