Fitokemikalije mogu zaštititi hrskavicu i spriječiti bolove u zglobovima

Datum objave: 05. 10. 2005.

Znanstvenici s John Hopkins centra utvrdili su da biljne kompnente za koje je pokazano da imaju sposobnost zaštite tkiva također mogu blokirati aktivnost enzima - «okidača» za upalne procese u zglobovima..
Eksperimenti su provedeni u laboratoriju na ljudskim stanicama i mogli bi voditi ka razvoju novih lijekova te metoda dobivanja umjetne hrskavice.
Biljne komponent koje su pokazale zaštitno djelovanje zapravo su fitokemikalije prisutne u kupusnjačama, pogotovo brokuli. Zaštitno djelovanje polučuju na način da inhibiraju ekspresiju COX-2 enzima, enzima koji uzrokuje uplne reakcije.
Istraživači smatraju da je posebno intresantna činjenica da bi ljudi blagotvorno djelovanje mogli postići unosom komponenata hrane. Također smatraju da bi spomenute komponente mogle imati preventivno djelovanje, primjerice ako bi se unosile prije intezivnog vježbanja što bi rezultiralo zaustavljanjem boli i upale i prije nego bi uopće započele.
Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences 2005 102: 14010-14015

Pošalji prijatelju na email

Komentari