Datum objave: 20. 01. 2016.

Odavno se zna da jetra ima ulogu u regulaciji unosa hrane, a nedavna istraživanja pokazala su važnost hormona jetre FGF21 (faktor rasta fibroblasta 21). Naime, primijećeno je da različite varijacije gena koji kodira za ovaj hormon, utječu na sklonost pojedinaca prema makronutrijentima – proteinima, ugljikohidratima ili mastima. Također, dva najnovija istraživanja, objavljena u časopisu Cell Metabolism, dodatno su rasvijetlila ulogu FGF21 na unos šećera i alkohola, a bila su provedena na miševima i majmunima.

Rezultati navedenih pokusa na životinjama pokazali su da jetra proizvodi FGF21 kao odgovor na unos šećera. Hormon tada krvotokom dolazi do mozga gdje djeluje na hipotalamus i smanjuje želju za slatkim. Nadalje, zapaženo je i da „umjetna“ primjena FGF21 može smanjiti želju za unosom šećera, kao i alkohola, ali ne i masne hrane ili hrane gorkog okusa.

Sva trenutna saznanja tako pokazuju da u regulaciji apetita sudjeluju mnogi organski sustavi, a predlažu i da bi FGF21 u budućnosti mogao biti ciljni hormon u liječenju pretilosti i alkoholizma. Svejedno, budući da su putevi u mozgu na koje FGF21 djeluje povezani s osjećajem zadovoljstva, potrebne su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo može li primjena ovog hormona možda uzrokovati simptome depresije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol,

Komentari