Datum objave: 06. 07. 2016.

Posljednjih godina sve više raste interes za fermentiranim mliječnim proizvodima koji blagotvorno djeluju na zdravlje te potencijalno štite od nekih bolesti. Stoga su u novom preglednom radu meksički znanstvenici saželi rezultate istraživanja koja su ispitivala potencijal fermentiranih mliječnih proizvoda u liječenju hipertenzije – visokog krvnog tlaka.

Inače, tijekom fermentacije bakterije modificiraju proteine mlijeka na način da proizvode tzv. bioaktivne peptide, a za velik dio istraživanih bioaktivnih peptida primijećen je mogući učinak na smanjenje krvnog tlaka. Međutim, kako bi neki prehrambeni proizvod mogao nositi tvrdnju koja navodi zdravstvene koristi konzumacije, one moraju biti potkrijepljene istraživanjima.

Tako su autori rada dali pregled 13 istraživanja na štakorima i sedam kliničkih studija u kojima je ispitan učinak unosa pojedinih fermentiranih mliječnih proizvoda na krvni tlak.

Neka od ovih istraživanja pokazala su da fermentirana mlijeka doista mogu pomoći u prevenciji ili smanjenju visokog krvnog tlaka, a utjecaj im je čak bio usporediv s nekim lijekovima. Ovaj učinak uglavnom se pripisao bioaktivnim peptidima, no autori su napomenuli da fermentirani mliječni proizvodi sadrže i kalcij i kalij, koji također potencijalno doprinose povoljnom djelovanju na krvni tlak.

Naposljetku su naveli kako je većina istraživanja provedena na proizvodima fermentiranim bakterijom Lactobacillus helveticus, no u proizvodnji ovih funkcionalnih mliječnih proizvoda trebalo bi ispitati i koristi nekih drugih vrsta bakterija mliječne kiseline.

Izvor: Journal of Dairy Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: hipertenzija, mliječni proizvodi,

Komentari