Istraživanja na štakorima pokazala su da ekstrakt crnog fermentiranog čaja pu-erha može smanjiti oksidativni stres te zaštititi jetru od oštećenja uzrokovanih masnom prehranom.
Znanstvenici su u svome istraživanju 50 štakora podjelili u 5 grupa kako bi procijenili utjecaj ekstrakta čaja pu-erha na njihov metabolizam. Kontrolne grupe bile su grupa s normalnom i grupa s masnom prehranom. Preostale tri grupe znanstvenici su hranili masnom hranom, a davali su im različite doze ekstrakta čaja (nisku, srednju i visoku). Tjelesnu masu štakorima su mjerili jednom dnevno.
Istraživanje je pokazalo da je konzumacija ekstrakta čaja pu-erha dovela do smanjenja tjelesne mase i masnog tkiva. Ekstrakti su potaknuli i proizvodnju glikogena i aktivnost enzima piruvat-kinaze (PK), a smanjili su razinu glukoze u krvi te tako zaštitili jetru od bolesti vezanih uz dijabetes tipa 2.
Upravo zbog svojih antioksidativnih svojstava čaj pu-erh smatra se zdravim napitkom koji može spriječiti ili liječiti masnu jetru (steatozu), ali i mnoge bolesti vezane uz oksidativni stres.
Izvor: Food Science and Human Wellness